Verschillende vormen van leasen

30 september 2019 om 15:48

Als men over leasen spreekt heeft men het over operational lease. Er bestaat echter ook andere vormen van lease zoals financial lease. Voor een ondernemer is het belangrijk om de verschillen goed te weten want er zijn fiscale en financiële voor-en nadelen aan beide vormen. Bij financial lease wordt je eigenaar van de auto voor de leaseperiode en ligt het economisch risico bij jou. Bij operational lease wordt de leasemaatschappij de eigenaar. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de wegenbelasting, onderhoud en reparatie van de auto. Bij financial lease is dat net andersom en ben jij de eigenaar en dus ook verantwoordelijk voor dergelijke kosten. 

Operational lease als een soort lening

Bij deze leasevorm blijft de leasemaatschappij economisch eigenaar van de auto. Wegenbelasting, verzekering en onderhoud is inbegrepen. De auto staat verder niet op je balans. Een nadeel is echter dat na het contract je geen rechten hebt en dus met lege handen staat. Verder kom je ook niet in aanmerking voor investeringsaftrek. 

Voordelen van financial lease

Bij deze vorm ben je zelf economisch eigenaar van de auto. Dat betekent dan ook meteen dat je verantwoordelijk bent voor onderhoud en voor verzekering. Ook staat de auto op jouw balans. Na de beëindiging van het leasecontract ben je ook juridisch eigenaar van de auto. En een voordeel is dat je in aanmerking komt voor investeringsaftrek. Groot voordeel is dat je altijd in een nieuwe auto kunt rijden zonder daar duizenden euro’s aan kwijt te zijn. Meestal loopt een leasecontract drie tot vijf jaar, hierna is de leaseperiode afgelopen en kun je dus weer een nieuwer model auto leasen. Onverwachte kosten zijn vaak een nadeel van het hebben van een eigen auto, al dit soort kosten zitten inbegrepen in je maandelijkse leasebedrag en dus weet je van tevoren precies wat je moet gaan betalen. Dat geeft veel rust.

Terug naar overzicht

Meer informatie over

 • Operational Lease

  Deze leasevorm is de meest gekozen leasevorm in Nederland. Bij operational lease wordt de lease auto gefinancierd door de leasemaatschappij waardoor het risico voor rekening is van de leasemaatschappi...

  Lees meer over Operational Lease >
 • Financial Lease

  Een efficiënte manier van leasen voor de calculerende ondernemer. Financial lease is uitermate geschikt voor de startende en/of ervaren ondernemers die maximaal willen profiteren van de vele fiscale v...

  Lees meer over Financial Lease >

Nieuws

Waarom Auto leasen bij Bedrijfsbus leasen?
 • Scherp geprijsd
 • Servicegericht
 • Transparant
 • Alle merken & modellen
 • Maatwerk
 • Volledig onafhankelijk
Lease offerte